Skyway Community Center
Forward-thinking community spaces through participatory design


Schemata Workshop worked with Skyway Solutions to engage the community and gather input for a future community center. The community was looking for a place to engage with neighbors, learn new skills, teach others, share resources, and to gatehr to dance, cook, exercise, read, and celebrate. The spaces would be flexible and would be versatile to changing uses throughout the day.

Schemata led three participatory design workshops with the diverse community of Skyway. These focused on clarifying the desired programming for the spaces in the proposed center, to determine an approach, and to explore design options. From each workshop, Schemata compiled a report that were used to directly inform the design.

Schemata’s concept centered on access to daylight -- proposing large active facilities such as a gym and pool to the north where they would be exposed to little direct sunlight and would stay cool. The plan was composed in a way that allowed for contrasting programmatic spaces to exist together on one floor. A large atrium space acted as keystone, connecting the learning, gathering, and recreational spaces while buffering noise betwen energetic recreational spaces and quieter learning spaces. A large learning and gathering space was set up so they could function as a grouping of smaller rooms divided by moving panels, allowing for larger events and easing internal circulation. The kitchen was centrally located to be accessible for community events as well as private rentals, to provide future flexibility.

Project Information

LOCATION
Skyway, WA

PROJECT TYPE
Community

SCOPE
Full Design Services

PROJECT TEAM
Schemata Workshop (Architect)